Přeskočit na obsah

Muzeum zve na cestu do pravěku i k psaní hlaholicí

Mamut v životní velikosti si zblízka mohou ode dneška prohlédnout návštěvníci výstavních síní Muzea Třineckých železáren a města Třince. Je bezesporu dominantou nové výstavy, která interaktivně vtáhne do pravěku děti ale i dospělé.

V Muzeum TŽ a města Třince mají mamuta
V Muzeum TŽ a města Třince mají mamuta

Ve velké výstavní síni však na všechny čeká nejen setkání s pravěkými zvířaty. „Tradiční interaktivní výstava seznámí návštěvníky se zajímavostmi z období pravěku a starověku. Uvidí zde také postavu kovolitce z doby bronzové, keltského bojovníka a přes dvě stě dalších zajímavých exponátů,“ láká do muzea jeho vedoucí Eva Zamarská.

Výstava je o to atraktivnější, že si návštěvníci mohou vlastníma rukama osahat repliky pravěké keramiky, kamenné, bronzové a železné sekery, nože, bronzové meče nebo si mohou vyzkoušet keltský šat, drcení obilí, tkaní na vertikálním stavu nebo psát staroslovanským písmem, hlaholicí.

Expozici nazvanou „Od doby kamenné do doby slovanských hradišť“ zapůjčilo do Třince Městské muzeum a galerie Polička a Centrum Bohuslava Martinů v Poličce a ponechá ji zde až do 17. listopadu.

Výstavu doplní Obrazy z prehistorie země čtveřice výtvarníků Pavla Dvorského, Petra Modlitby, Jiřího Svobody a Vladimíra Rimbaly, kteří se zabývají oborem tzv. vědecké umělecké rekonstrukce. „Jejich díla působí na pomezí mezi uměním a vědou a spolupracují s odborníky na tvorbě přesných zobrazení prehistorické fauny a flóry i dávných předků člověka. Jejich díla se tak stávají součástí přírodovědných expozic nebo se objevují jako obrazová součást vědeckých publikací,“ vysvětluje vedoucí muzea s tím, že autoři tak navazují na práci geniálního českého malíře Zdeňka Buriana, který v ilustracích řady vědeckých i populárně naučných a dobrodružných knih zhmotnil vědecké poznatky o dávném životě na zemi. Na výstavě tak ožívá svět známých i méně známých živočichů obývajících naši planetu před miliony lety stejně jako v dobách nedlouho před příchodem člověka.

Bc. Petra Macková Jurásková
tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz

Bc. Petra Macková Jurásková
Tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz