Přeskočit na obsah

180. výročí hutě uzavírá unikátní vyřezávaný betlém mapující historii Třince

Ponořit se do historie města Třince neodmyslitelně spojenou se vznikem železáren v roce 1839 mohou návštěvníci muzea prostřednictvím Třineckého betlému. Je poprvé v komplexní podobě vystaven v Muzeu Třineckých železáren a města Třince a uzavírá výroční oslavy.

Třinecký betlém a výjevy z každodenního života - historický autobus RTO
Třinecký betlém a výjevy z každodenního života - historický autobus RTO

Doby dávno minulé připomínají půvabné vyřezávané postavičky řezbářky Jarmily Haldové ze Sedloňova v Orlických horách. Více než 150 komponentů betlému zavede návštěvníky do dobového prostředí města. Postavy hutníků u vysoké pece nebo na cestě do práce s baňkou v ruce, tanečníků v dobových krojích nebo obyčejných lidí doma v dělnické kolonii Olza, ale i prezidenta Masaryka s třineckými hasiči návštěvníky okouzlí svou autentičností. Stejně tak jako propracovanost historických budov a výrobních agregátů.

Třinecký betlém je plný humoru, krásy i vzpomínek a propojuje historii se současností. Umělkyně jej vyřezala do těch nejmenších detailů podle dobových fotografií. Práce na celém betlému jí trvala přes 8 let.

„První část byla zhotovena v roce 2012 a každý rok jsme betlém rozšířili o další postavy a kulisy. Díky němu můžete nahlédnout do nitra Werku, prohlédnout si významné části a budovy města nebo se kochat nad výjevy z každodenního života. Kdo ví, možná se v něm poznáte i vy sami,“ zve návštěvníky vedoucí muzea Eva Zamarská, pro níž je současná podoba splněným snem.

Oceňuje, že řezbářka zachovala přesnou podobu folklórních prvků na krojích, vystihla přesně detaily budov i technologických prvků, ač v huti nikdy nebyla. „Betlém je unikátní svým rozsahem i obsahově specifickým propojením průmyslové firmy a města,“ podotýká řezbářka Jarmila Haldová.

Návštěvníci mají během výstavy jedinečnou možnost napsat, co by si přáli v betlému vidět. Mezi prvními žádostmi se již objevila prosba zahrnout do něj třinecké hokejisty.

Pozvánka na akci Živý betlém 2019

Letošní Živý betlém připraví opět nevšední podívanou pro děti i rodiče. Muzeum zve širokou veřejnost v pátek 13. prosince od 9.00 do 18.00 hodin. V bohatém celodenním programu nebudou chybět živá zvířata, mezi nimi dokonce lamy, velbloud, kozy, ovce i telátko, oslík a poprvé i dva mladí pštrosi.

Spolek Rytířů svatého Grálu pak odpoví návštěvníkům svým koncipovaným programem na otázky, které zvyky a tradice provázela oslava Vánoc ve středověku a jaký význam měla pro tehdejší lidi. A loutková scéna Bajka Těšínského divadla v představení Pojďme spolu do Betléma diváky provede známými biblickými motivy, točícími se kolem stvoření světa i narození Krista.

„Předvánoční čas zpříjemní koledami děti ze Základní umělecké školy Třinec. I letos budou neodmyslitelnou vánoční atmosféru dotvářet betlémští řemeslníci ve svých dílničkách. Děti si tak budou moci řadu řemesel samy vyzkoušet,“ uzavírá Eva Zamarská.

Bc. Petra Macková Jurásková
tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz

Bc. Petra Macková Jurásková
Tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz