Přeskočit na obsah

Výstavu socialistického kutilství vzali návštěvníci útokem

Největší návštěvnost v novodobé historii vykazuje Muzeum Třineckých železáren a města Třince. Za první tři týdny po otevření v únoru viděly výstavu Werkové fušky už více než dvě tisícovky lidí. Je to několikanásobně více, než je u atraktivních výstav v muzeu běžné.

Štěpkovač na dřevo
Štěpkovač na dřevo

„Během první neděle po otevření se do muzea nahrnulo téměř 500 návštěvníků. Přičemž v neděli míváme návštěvnost kulminující na stovce. Je to ohromující číslo, přestože se v dalších dnech zájem zmírnil, stále tato výstava patřila k nejnavštěvovanějším vůbec,“ pochvaluje si Eva Zamarská, vedoucí třineckého muzea.

Výstava Werkové fušky je ukázkou manuální zručnosti a kutilského umu místních hutníků, slévačů, strojařů, dřevomodelářů i elektrikářů.  Ukazuje, jak si lidé v dobách socialistického nedostatku uměli poradit sami a vyrobit si zařízení pro zahradu i domácnost sami. V mnohých případech s vydatnou pomocí materiálu z fabriky.

„Ještě se nám asi nestalo, aby návštěvníci stáli před muzeem v řadě a čekali na vstupenku. Bylo to neuvěřitelné,“ říká. Přicházeli se na ni dívat pamětníci, kteří děkovali za možnost zavzpomínat na staré časy v huti a podělili se s pracovnicemi muzea o řadu příběhů. „Překvapil nás však zájem mladých lidí. Přilákala je možnost vidět věci, které znají už jen z vyprávění,“ dodává Eva Zamarská. A přijížděli nejen místní lidé z blízkého okolí, ale i ze vzdálenější Ostravy, Brna i Prahy.

Nečekanou synergii měla výstava v malé výstavní síni věnovaná mykologii. Vášniví houbaři se nechali zlákat expozicí, v níž se mohli seznámit s množstvím rozličných druhů hub. „Snad každý třetí návštěvník je houbař. Takže po fuškách zamířil rovnou do druhé výstavní síně kochat se bohatstvím našich lesů,“ směje se vedoucí muzea. Podle ní ale návštěvníci nevynechali ani stálou expozici věnovanou dějinám Třineckých železáren a regionu Třinecka a odcházeli z ní velmi mile překvapeni dlouholetou bohatou historií jejich rodiště.

Muzeum má nové webové stránky www.muzeumtz.cz

Bc. Petra Macková Jurásková
tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz

 

Bc. Petra Macková Jurásková
Tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz