Sokola budky nepřilákaly, zabydlely se v nich poštolky

Bez pomoci hasičů se každoročně neobejde kontrola a čištění ptačích budek v areálu Třineckých železáren. Železárenští hasiči i letos vystoupali do výšky až 80 metrů na dva komíny, aby vyčistili hnízdní budky pro ptačí dravce.

Hasiči TŽ čistí budku pro dravé ptáky

Ze dvou budek pro sokola stěhovavého odebrali vzorky trusu a zbytků potravy. Ty předali ornitologům k rozboru získaného materiálu. „Ze vzorků jsme v minulosti zjistili, že budky zatím sokol neobýval, ale ochotně jich využily poštolky obecné, které zde hnízdily a vyvedly své mladé. Přesto věříme, že se časem sokola v areálu huti dočkáme. Těší nás, že většina hnízdních budek je pravidelně obydlena. Přispívají tak k rozšíření ptačí populace,“ říká Radim Klimša, vedoucí odboru Majetek a životní prostředí v Třineckých železárnách.

Huť podporuje volně žijící živočichy několik let. První budky pro kriticky ohroženého morčáka velkého a skorce vodního se objevily podél Olše v roce 2014. V tom samém roce přibyly budky pro kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Na další místa v průmyslovém areálu hlavně v doprovodném zeleném pásu podél páteřní komunikace přidali pracovníci železáren budky pro sýkory.

„V roce 2016 přibyly dvě podzemní dutiny pro silně ohroženého ledňáčka říčního a v roce 2019 jsme počet budek rozšířili ještě o úkryty pro ježky a čmeláky. V letošním roce jsme před ředitelství společnosti a na zrekultivovanou část skládky Neboranka instalovali tři úly pro včely,“ doplňuje výčet vedoucí odboru. Třinecké železárny pečují dohromady o 19 hnízdních budek a tři úly pro včely medonosné.

tisková mluvčí firem ve skupině
mobil: +420 602 265 738