Směnu vyměnili za výsadbu stromů a pomoc v neziskovkách

Stovky nových stromů zasadili během dnešního dopoledne zaměstnanci Třineckých železáren v lesích nedaleko Třince v části zvané Tyra. Do obnovy lesů se vrhli spolu se studenty třineckého gymnázia a Střední odborné školy Třineckých železáren (SOŠ).

už jen vybrat stromy a vyrazit na svah

Několik dalších pracovníků hutě místo své běžné práce nastoupilo jako pomocníci ve škole pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami v Třinci, kde pomohli s údržbou budovy a zahrady. A to v rámci dobrovolnického dne, který fabrika každoročně pořádá.

Třinecké železárny výsadbu bezmála dvou tisíc nových stromů zaplatily. Věnovanou sumu použila profesionální organizace Českého svazu ochránců přírody ČSOP Salamandr, nejen na zakoupení stromů, ale i na následnou péči o ně. Zaměstnancům hutě se spolu se studenty podařilo vysadit zhruba tisícovku, zbývající stromy dosadí pracovníci Salamandru.

„Životnímu prostředí věnujeme pozornost dlouhodobě. Dobrovolně místo své pracovní směny ve firmě jít sadit stromy je pro naše lidi určitě výzvou. Děkujeme všem, kteří se přihlásili na pomoc lesům i škole, kde je naše pomoc již tradiční záležitostí několik let,“ říká ředitel pro personalistiku a vnější vztahy Ivo Žižka.

Obnovu lesa huť realizuje se spolkem ČSOP Salamadr už po čtvrté. „Výsadba původních druhů stromů a obnova pestrosti lesa je jedním z našich dlouhodobých cílů. Sázíme zde jedle a další chybějící druhy stromů s cenným beskydským genetickým původem,“ vysvětlil předseda spolku ČSOP Salamandr Vojtěch Bajer.

Dobrovolnického dne se v pátek zúčastnilo 20 zaměstnanců železáren a 14 studentů. Do dobrovolnické pomoci se zapojili čtyři studenti Gymnázia Třinec a deset žáků Střední odborné školy Třineckých železáren.

tisková mluvčí firem ve skupině
mobil: +420 602 265 738