Přeskočit na obsah

Desátý ročník her řemesel prověří děti i žáky

O tom, že řemeslo má zlaté dno, přesvědčí žáky základních škol jubilejní 10. ročník Řemeslných her. Soutěže, kterou tradičně pořádá Střední odborná škola Třineckých železáren (SOŠ TŽ). Uskuteční se pro žáky základních a mateřských škol 10. a 11. května.

Řemeslné hry 2022
Řemeslné hry 2022

Žáci základních škol v ní ve středu 10. května se ráno od 8.30 hodin sejdou v areálu SOŠ TŽ, kde na ně čeká řada soutěžních disciplín v oborech elektrotechnik, hutník – slévač, instalatér, zámečník, logistik i kuchař – číšník.

„Úkolem soutěžících bude například jednoduché zapojení elektrického obvodu, zhotovení odlitku, výroba měděné píšťalky dle výkresu. Prověříme i manuální zručnost během dálkového ovládání manipulačního vozíku při převozu palet,“ vypočítává ředitel školy Aleš Adamus. Součástí akce je i týmová znalostní soutěž formou testů, křížovek a kvízů.

Ve čtvrtek 11. května pak prostory střední školy zaplní ti nejmenší. I pro ně škola připravila řadu jednoduchých soutěží zaměřených na zručnost. Děti budou muset zatloukat klíny gumovou paličkou či skládat ozubená kola.

„Chceme zvýšit zájem žáků základních škol o technické obory na straně jedné a na druhé popularizovat výuku technických dovedností, které jsou pro ekonomický růst a rozvoj nezbytné. Současná nevyváženost na trhu práce je v této oblasti alarmující,“ vysvětluje ředitel školy důvody, proč soutěž pro žáky pořádají už deset let.

Do akce se letos zapojí i VŠB – TUO, jejíž studenti přijedou svým mladším kolegům ukázat, jak se dají technické dovednosti dál rozvíjet. Záštitu nad Řemeslnými hrami převzal generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide.

 

Bc. Petra Macková Jurásková
tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz

 

Bc. Petra Macková Jurásková
Tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz