Přeskočit na obsah

Včely Třineckých železáren vydaly dalších 16 litrů přírodního medu

Dvanáct pláství medu vydaly na začátku července dvě nejsilnější včelstva v rekultivované části skládky Třineckých železáren (TŽ). Letošní první stáčení vyneslo 16 litrů medu. Hojné úrodě přálo teplé jarní počasí s bohatou květenou na louce.

Med odebírala Jana Madejová, referentka životního prostředí TŽ, která se o včelstva stará. „Med musí být v plástvích uzavřený, aby měl menší procento vody,“ vysvětlila Madejová. Do úlů pak vložila nové, aby si včelky opět mohly ukládat med, případně zimní zásoby.

Travnatá plocha s bohatou skladbou bylin, keři a stromy na ploše necelých 14 hektarů bývala kdysi skládkou inertního odpadu. Včely huť na skládce chová od roku 2020. Zrekultivovaná část skládky Neboranka, kde vzniklo krásné přírodní prostředí, se pro jejich chov ukázala jako vhodná.  

„Postupně jsme zde pro podporu chovu včel založili květnatou louku, vyseli svazenku vratičolistou a vysázeli alej s 16 ovocnými stromy regionálních odrůd. Stromy budou včelám poskytovat pyl, nektar z květů a plodů po dlouhá léta, a to nejen včelám werkovým,“ upřesňuje Radim Klimša, vedoucí odboru životního prostředí TŽ.

Podpora biodiverzity v okolí železáren je také součástí Dobrovolné dohody, kterou Třinecké železárny uzavřely s Moravskoslezským krajem. Chov včel je pomyslnou třešničkou na dortu. 

Bc. Petra Macková Jurásková
Tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz