Prohlášení skupiny Moravia Steel – Třinecké železárny

Představitelé vedení společností Moravia Steel a Třineckých železáren dnes dopoledne jednali s představiteli Vlády ČR o strategii výroby oceli v České republice. Ocenili přístup ministrů Zbyňka Stanjury, Jozefa Síkely a Mariana Jurečky, kteří se aktivně zajímají o situaci v huti Liberty Ostrava.

„Velmi si vážíme setkání s ministry, kteří významným způsobem překrývají problematiku výroby české oceli a zároveň aktuální situaci v druhé české huti – Liberty Ostrava. Na setkání jsme představili naše konkrétní kroky k rychlému převzetí druhovýroby ve společnosti Liberty Ostrava, což umožní významné části zaměstnanců společnosti setrvat v zaměstnání,“ řekl po jednání Petr Popelář, předseda představenstva Moravia Steel.

Představitelé společnosti zároveň ministry seznámili se strategickým plánem budoucího využití areálu stávající prvovýroby ostravské huti, který zohledňuje silné potencionální synergické efekty mezi oběma hutěmi. Třinecké železárny v současné době pracují na rozsáhlém dekarbonizačním projektu, který má zachovat výrobu kvalitní a zelené oceli.

„Synergie a možnosti využití obou areálů umožní zachovat v České republice maximální objem výroby oceli. Zároveň budou řešením pro komplexní dekarbonizaci ocelářského průmyslu v Česku,“ doplnil generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide. Apeluje zároveň na zaměstnance Liberty Ostrava, kteří zvažují podání výpovědi, aby s tímto rozhodnutím ještě vyčkali. „Chápeme, v jak těžké situaci se zaměstnanci Liberty Ostrava nacházejí, ale s ohledem na jejich odbornost je jejich setrvání v současné chvíli klíčové,“ dodal generální ředitel TŽ.