Přeskočit na obsah

Huť pomáhá zachovat včelu kraňskou

Podpořit místní včelaře chovem včely kraňské na úkor nepůvodních plemen se rozhodly Třinecké železárny. Ve čtyřech nových úlech umožnily včelařům Základní organizace Českého včelařského svazu v Třinci na rekultivované ploše bývalé skládky chov mladých včelích matek.

„Chtěli jsme opět pomoci v oblasti ochrany přírody a rozvoje biodiverzity. Zrekultivovaná část skládky Neboranka se ukázala jako vhodná lokalita pro chov včel především pro pestrost rostoucích druhů rostlin a ovocných dřevin, které jsme zde vysadili,“ upřesnil vedoucí odboru životního prostředí v železárnách Radim Klimša.

Místní včelaři si díky dotaci Statutárního města Třince pořídili matky včely Kraňské, která se velmi dobře hodí pro včelaření v našich podmínkách, a nové čtyři úly. Ty umístili na Neborance, kterou jim poskytly železárny. Tady vytvořili nové společenstvo dělnic, které larvu matku krmily a pak přenesly do takzvaných oplodňáčků. Právě z nich je včelař Petr Bielesch vyjmul a označil barevným terčíkem, aby je v budoucnu dokázal jednoduše rozpoznat. Pokud vše proběhne bez potíží, oplodněné matky začnou obvykle do týdne klást vajíčka. Nové společenstvo zamíří k včelařům, druhé se nastěhuje do úlů Třineckých železáren.

„Naše úsilí nyní směřuje zejména do dekarbonizace společnosti. Nesmíme ale zapomínat ani na naše malé projekty směřující do ochrany přírody. Podpora opylovačů je dnes velké téma, jejich počty se v Česku i v ostatních státech EU rapidně snižují a opylování je přitom zásadní pro produkci potravin i pro zachování různorodosti přírodních systémů,“ řekl generální ředitel firmy Roman Heide.

 

DOPLNĚNÍ:

Akce se během své návštěvy v Třineckých železárnách zúčastnil hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica. Hlavními tématy setkání s generálním ředitelem hutě Romanem Heidem byly strategické plány na výrobu zelené oceli, dekarbonizace společnosti a zaměstnanost.

Roman Heide představil výrobkové portfolio, objem výroby i dlouholetou historii a provázanost hutě s regionem. Hovořil také o současné situaci na trhu s ocelí a věnoval se zejména tématu transformace, kterou železárny připravují.

„Třinecké železárny do ekologických projektů vynaložily od roku 1997 částku dosahující bezmála 11 miliard korun. Aktuálně pracujeme na rozsáhlém projektu dekarbonizace a modernizace výroby oceli, jehož cílem je ekologicky šetrná výroba oceli,“ upřesnil generální ředitel Roman Heide.

Výsledkem transformačního programu Třineckých železáren bude do roku 2030 snížení emisí oxidu uhličitého o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Spočívá v transformaci tradičního způsobu výroby železa a oceli na ekologičtější nízkoemisní výrobu oceli ze šrotu v elektrické obloukové peci a na využití zelené energie ve výrobních procesech.

Letos vedení železáren uzavřelo memorandum s vládou a Moravskoslezským krajem, jehož cílem je podpořit úsilí o při přechodu na udržitelný způsob výroby.  „Dekarbonizace a navazující ekonomická transformace, to je velká výzva pro český těžký průmysl. Odchod od uhlí je složitý proces, který si vyžádá také obrovské peníze. Přechod k nízkouhlíkové energetice je ale nevyhnutelný. Proto si velmi cením přístupu Třineckých železáren,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Hejtman s generálním ředitelem hovořili také o situaci v ostravské huti Liberty. Zájem Třineckých železáren o převzetí druhovýroby zadlužené Liberty Ostrava hejtman vítá.

„Byl bych rád, kdyby se provoz rourovny a válcovny plochých výrobků dostal do rukou solidního českého investora. Věřím, že pak by byla šance znovu nastartovat i prvovýrobu. Rozjet novou ocelárnu a výrobu oceli v hybridních obloukových pecích a přeměnit i ostravskou huť v uhlíkově neutrálního výrobce,“ řekl hejtman Josef Bělica.

Bc. Petra Macková Jurásková
Tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz