TechnoFEEL inspiruje mladé k technickému vzdělání

Osmnáct studentů gymnázií bude mít během podzimu možnost zblízka se podívat na některé profese ve třech průmyslových firmách. Přihlásili se do projektu TechnoFEEL, který jim chce přiblížit možnosti technického vzdělávání a ukázat různé kariérní cesty v technických oborech.

Účastníci absolvují čtyři workshopy přímo v průmyslových podnicích. Stráví den na VŠB – Technické univerzitě Ostrava a také budou mít možnost stínovat odborníky z různých profesí přímo na pracovištích.

Projektu se účastní 18 studentů z Gymnázia Třinec a českotěšínských gymnázií Josefa Božka a Juliusza Słowackiego. Přihlásilo se 12 děvčat a 6 chlapců.

Třinecké železárny se navíc ujaly organizace nejen workshopu, ale také závěrečné večeře, kde budou mít studenti příležitost neformálně se setkat s odborníky z průmyslu. „Moravskoslezský kraj je jeden z nejprůmyslovějších regionů České republiky a hutnictví zde hraje klíčovou roli. Podle nejnovější studie, kterou zpracovala Ekonomická fakulta VŠB – Technické univerzity Ostrava, hutní sektor zaměstnává tisíce lidí v regionu a zásadně přispívá k celkovému hospodářskému rozmachu. Je proto klíčové, aby do technických oborů směřovali vzdělaní lidé a podíleli se na jeho modernizaci a rozvoji,“ říká výrobní ředitel Třineckých železáren Tomáš Gajdzica.

Iniciátorkou programu je Nella Janáková ze společnosti Progres Ekotech, která jej vytvořila ve spolupráci se svou sestrou Lucií Fremrovou. Do příprav zapojily i samotné studenty, kteří si přizpůsobili obsah na míru. Progres Ekotech poskytl jak organizační, tak finanční podporu.

„Práce v inovativní společnosti, jako je Progres Ekotech, mi ukázala, jak široké možnosti uplatnění technika nabízí. Díky ní cestuji po světě, setkávám se se zajímavými lidmi a podílím se na reálné výrobě. Kdybych si takovou práci dokázala představit už na gymnáziu, určitě bych vystudovala technickou vysokou školu, což by mi dnes můj profesní život značně usnadnilo,“ uvedla Nella Janáková.

Lucie Fremrová dodává: „Doufáme, že se nám podaří inspirovat mladé lidi, aby si už na střední škole uvědomili, jak perspektivní může technické vzdělání být. Chceme, aby studenti viděli, jak technologické firmy fungují v praxi a jaké kariérní možnosti mohou mít.“

Projekt TechnoFEEL nabízí nejen teoretické a praktické zkušenosti z oblasti techniky, ale také příležitost navázat kontakty s odborníky a získat inspiraci pro budoucí kariéru. Na realizaci praktických aktivit se podílí Třinecké železárny, Energetika Třinec a KOVONA System.