Přeskočit na obsah

Muzeum otevře výstavy spojené se 180letou historií

Novou venkovní Galerii Werk otevírá u příležitosti 180. výročí Třineckých železáren třinecké muzeum. V jeho zahradách bude od 3. dubna pro návštěvníky muzea přístupná s panelovou výstavou Historie a proměny Werku, která představí historii hutní firmy od roku 1839. Vidět ji budou moci až do konce srpna.

Ve výstavních síních po tříměsíční přestávce uvítá návštěvníky nově zrekonstruovaná stálá expozice věnovaná historii města Třince a hutě. Ve výstavních síních pak tři výstavy, jejichž společným prvek je železo a jeho krása.

Příběh železa na plátně, obrazy Beaty Haltof budou vystaveny ve výstavní síni muzea do 15. května. Třinecká autorka vystudovala obor umění a vzdělávání na Ostravské univerzitě – Fakultě výtvarných umění. Inspiraci nachází ve zdejším průmyslovém regionu. Pro svou tvorbu používá hlavně kov a plast. Kov pro své všestranné využití v mnoha oborech lidské činnosti. Svá výtvarná díla spojila také se železem a jeho proměně do koroze, která dala podnět ke vzniku obrazů plošného charakteru. Tato díla vznikla řízeným a promyšleným otiskem s určitou mírou náhody.

Ve velké výstavní síni bude k vidění expozice nazvaná Průmysl hraček a vynálezy, zapůjčená z Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou, která v Třinci zůstane do 30. června. „Přelom 19. a 20. století byl skutečnou zlatou érou hračkářského průmyslu. Holčičky v této době dostávaly různé typy panenek, kuchyněk a pokojíčků, šití a vyšívaní a dalších hraček, které je připravovaly na budoucí roli maminek a hospodyněk. Chlapci se naopak mohli těšit hračkami zaměřenými na techniku i na vojenskou tématiku,“ prozrazuje Eva Zamarská, vedoucí muzea. Návštěvníci uvidí nejrůznější typy konstrukčních stavebnic, vojáčky, hrady, mechanické hračky, šlapací autíčka a mnoho dalších.

Umělecká litina ve sbírce Západočeského muzea v Plzni potěší v malé výstavní síni muzea návštěvníky až do konce června ukázkami uměleckých výrobků z železné litiny pocházející ze sbírky uměleckoprůmyslového oddělení.

„Sbírka postupně vznikala od konce 19. století a zahrnuje především výrobky sléváren z oblasti západních a středních Čech, k nimž patří proslulé slévárny v Komárově, Novém Jáchymově, v Plasích nebo podniky v Holoubkově, Strašicích, Klabavě či Sedlci,“ upřesňuje vedoucí muzea. Technologický vývoj na konci 18. století a v 19. století vedl k rychlému rozvoji výroby od lokálních dílen po podniky zásadního hospodářského významu v zemi. Stejně tak, jak tomu bylo v současných Třineckých železárnách.

Nově se očím návštěvníků otevře i Galerie Na schodech, kde své fotografie vystaví místní fotograf Mario Sikora. Hudba objektivem fotografa zachycuje pomíjivé okamžiky koncertní atmosféry na Třinecku v průběhu tradičního festivalu hutníků Hutnického dne. Jeho snímky jsou plné impozantní hry se světlem.

Bc. Petra Macková Jurásková
tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz

Bc. Petra Macková Jurásková
Tisková mluvčí firem ve skupině
Třinecké železárny – Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 602 265 738
e-mail: Petra.Mackova@trz.cz